Beroerte,TIA / lichte Beroerte en Marco Borsato 1


Februari 2014: Zoals U wellicht via de NOS en in de recente kranten berichten hebt kunnen vernemen heeft de  bekende nederlandse zanger Borsato in januari 2014 een TIA, lichte beroerte gekregen:

Borsato

Borsato

Marco Borsato is getroffen door een TIA, een lichte beroerte.  De zanger werd aan het begin van de avond onwel en moest daarom een concert afzeggen. Borsato zou woensdag, donderdag en vrijdag optreden bij de Vrienden van Amstel Live in Ahoy.

Artsen stelden in het ziekenhuis vast dat de zanger aan het begin van de middag een TIA, lichte beroerte heeft gehad. Daarbij wordt de bloeddoorstroming van de hersenen even onderbroken, meestal door een bloedstolsel. De verschijnselen zijn meestal binnen 24 uur verdwenen, maar kunnen duiden op andere problemen.

Bijna 20% van de bevolking heeft kortdurende verschijnselen die bij een TIA passen zoals: duizeligheid, niet kunnen spreken of zien, pijnloze zwakte, geheugenverlies, gevoelloosheid etc. Verhoogde bloeddruk oftewel hypertensie is een risicofactor.

Beroerte

Beroerte

Borsato was erg geschrokken. Volgens concertorganisator Mojo maakte Borsato het naar omstandigheden goed en heeft hij om rust en privacy gevraagd om aan te sterken. Het is nog niet duidelijk of de concerten van de zanger, die in april weer zou gaan toeren, doorgaan.Jammer dat dit gebeurde.

 

Verminder risico TIA / lichte beroerte:

Gelukkig is het risico op een TIA of beroerte te reduceren door risicofactoren te verminderen zoals verhoogde bloeddruk, Diabetes, Homocysteine en roken.

De juiste voeding is ook zeer belangrijk. Niet teveel aan alcohol, zout (natrium), calcium, geraffineerd voedsel (suiker etc,), rood vlees en dierlijk vet en voldoende Magnesium, Kalium, vitamineB6, C en D, arginine, taurine etc. lijken belangrijk.

Health Diagnostics heeft hier een goede benadering voor waarbij ook de persoonlijke risico factoren kunnen worden gemeten via een analyse van bloed zoals mineralen, vitaminen, vetzuren en sommige aminozuren en de 24 uur urine: mineralen,aminozuren. Zie verder bij de ziekten onder TIA bij hart en vaatziekten.

 

 

 


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Beroerte,TIA / lichte Beroerte en Marco Borsato