Antibiotica Resistensie WHO 2014


WHO slaat alarm vanwege Antibiotica Resistentie:

Antibiotica ESBL-bacterie

Antibiotica Resistentie

Op 30 april 2014 heeft de WHO een rapport  uitgebracht over huidige risico’s bij infectieziekten. Door het toenemend gebruik van antibiotica ontstaan er steeds meer resistente bacteriestammen, parasieten, virussen en schimmels waardoor de huidige antibiotica steeds minder effect hebben. Ook is er weinig vernieuwing, er worden niet of nauwelijks nieuwe antibiotica ontwikkeld.

Gevolgen zijn steeds minder mensen waarbij de therapie aanslaat in bijna alle landen van de wereld. Er komen steeds meer infectieziekten die niet meer goed te behandelen zijn. Hetzelfde geldt voor ziekenhuis patiënten. Patiënten met infecties van resistente bacteriestammen hebben een slechtere prognose en hogere sterfte. De WHO merkt op als er te weinig wordt gedaan de sterfte aan allerlei infecties weer gaat toenemen.  Ook worden een aantal praktische tips gegeven om te proberen de uitbreiding van deze toename tegen te gaan.

Eigenimmuunsysteem en voeding:

Door deze zorgelijke ontwikkeling wordt de lichaamseigen afweer naar verhouding steeds belangrijker waarbij de voeding extreem belangrijk is. Voeding met nagenoeg geen essentiële nutriënten zoals suiker , alcohol en vet verminderen het lichaamseigen immuunsysteem. Hetzelfde geldt voor geraffineerde bewerkte producten. Een voeding rijk aan essentiële nutriënten daarentegen verbetert het eigen immuunsysteem met als gevolg een betere weerstand tegen infectieziekten. Dit zijn algemene globale adviezen die men kan gebruiken. Iedereen heeft echter zijn eigen zwakke en sterke punten. Van de meer dan 40 essentiële voedingstoffen heeft iedereen zijn eigen persoonlijke behoefte die hoger of lager kan zijn dan die van anderen. VHD heeft binnen dit kader 2 benaderingen: -Een aanpak van toepassing op mensen  die reeds een immuun probleem hebben: zie immuunsysteem infectieziekten -Een aanpak voor mensen die geen immuun problemen hebben maar die preventief het Check-up. Een aantal vitaminen en mineralen zijn binnen dit kader van meer belang. Dit zijn bijvoorbeeld Vitamine A, D en Selenium. Bij een hogere inname dan de ADH(Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) stijgt het immuun effect nog steeds. Pas tegen een toxische dosis en hoger daalt het immuunsysteem weer.