Osteoporose (botontkalking)


Inleiding Osteoporose:

Osteoporose( Botontkalking), wat te doen als er osteoporose is en wat kan ik zelf doen om het risico op osteoporose te verminderen?

Osteoporose geeft een verhoogd risico op botbreuken. Vanaf de geboorte stijgt de sterkte van de botten langzaam tot een maximum is bereikt op 30-40 jaar, waarna de sterkte langzaam afneemt.

Op oudere leeftijd wordt daardoor het risico op osteoporose steeds groter. Speciaal het breken van het heupbot is een groot probleem. Ziekenhuisopname is noodzakelijk. Met een pin worden de botten weer aan elkaar gezet. Herstel is langzaam, vaak zeer pijnlijk en er is een verhoogd sterfterisico.

De behandeling beperkt zich meestal tot geneesmiddelen alsmede veel calcium( ca. 1000 mg per dag), eventueel met vitamine D.

Voeding:

Optimale voeding en levensgewoonten kunnen het risico op botbreuken aanzienlijk effectiever verminderen. Zo wordt de balans tussen calcium en magnesium door de hoge calcium inname verstoord. Meer dan 10 andere mineralen kunnen ook gunstig werken terwijl sommigen bij teveel het risico op osteoporose verhogen. Naast bloedwaarden zijn ook de urine waarden belangrijk. Verder werken ca. 6 vitaminen(vitamine D en K zeer belangrijk) en de juiste essentiële vetten ook gunstig. Deels verlagen deze vitaminen de spiegel van homocysteine, ook een belangrijke risicofactor.

Iedereen heeft door erfelijke en/of tijdens het leven verworven situaties hoge of beperkte risico’s op botbreuken. Een meting van de botdichtheid en breukrisico is een eenvoudige test om het persoonlijke risico te benaderen. Dit kan met een “Bone-profiler”, die met Ultra sound geluidsgolven in korte tijd  botdichtheid en breukrisico meet.

Osteoporose

Osteoporose: Bone-profiler

Goede levensgewoonten zoals verstandige beweging en optimale voeding zijn aanbevolen om

het breukrisico laag te houden of te verminderen. Hieronder valt ook de zuur/base balans en een niet te hoge fosfor status.

Het onderzoek zal ingaan op die bestanddelen  in het voedsel die optimale voeding ter preventie van Osteoporose geven. Wat kan men zelf doen niet alleen ter preventie, maar ook als er reeds een verlaagde botdichtheid is. Welke voeding is belangrijk, welke vitaminen en mineralen zijn nodig en welke niet, hoe weet ik of de status hiervan bij mij goed is en wat kan ik er dan zelf aan doen.

Besluit U van ons gebruik te maken dan kunt ons telefonisch bereiken via op 30-2871492 of 0622786920.