Diabetes / suikerziekte


Diabetes wordt gekenmerkt door frequent voorkomende hoge bloedsuikerwaarden, soms ook lage. Uw arts werkt meestal volgens vaste protocollen als de diagnose Diabetes is gesteld. Er bestaan veel meer mogelijkheden met voeding als aanvullende behandeling.

Vormen van Diabetes/Suikerziekte:

Diabetes kent twee veel voorkomende vormen. Dit zijn de type 1 en de type 2 vorm.

Diabetes bloedsuiker laag

Hypo is te lage bloedsuiker

Diabetes

Hyper is te hoge bloedsuiker

 

Bij de type 1 vorm is er onvoldoende aanmaak van het hormoon insuline en bestaat de therapie meestal uit injecties met insuline. Deze vorm ontstaat meestal al op jeugdige leeftijd.

De type 2 ontstaat meestal op latere leeftijd. Bij deze vorm is er meestal eerst een extra aanmaak van het hormoon insuline omdat het hormoon minder goed functioneert. Het lichaam produceert dan meer insuline in een poging om te hoge bloedsuikerwaarden te verlagen. Dit wordt ook wel insuline resistentie genoemd. Bij deze vorm van diabetes kan men meestal volstaan met het innemen van tabletten als middel om de bloedsuiker te verlagen.

Met de HOMA meting is er een gevoelige parameter om vooraf te zien of er sprake is van een hoog  risico op de type 2 diabetes en kan men het ontstaan van deze ziekte zelfs vermijden door tijdig maatregelen te nemen.

Langdurige hoge bloedsuikerwaarden geven allerlei complicaties, zoals een verhoogd risico op een hartaanval, neurologische afwijkingen, verminderde wondheling etc. Een goede behandeling is daarom noodzakelijk.

Diabetes/ Suikerziekte en voedingstesten in het laboratorium:

Naast de gebruikelijke aanpassingen van de voeding zoals geen of veel minder suiker gebruiken, zijn er veel meer mogelijkheden. Zo is ook een lagere inname van snel /gemakkelijk te verteren koolhydraten van belang  en meer vezels. Ook zijn voldoende hoeveelheden van veel mineralen en sporenelementen belangrijk   zoals Magnesium, chroom, selenium, zink, koper en mangaan. Niet op de juiste wijze bewerkte vezels kunnen de opname van deze mineralen en sporenelementen aanzienlijk verminderen.

Diverse vitaminen zijn eveneens belangrijk en optimale spiegels in het bloed zijn belangrijk evenals die van bepaalde aminozuren en essentiële vetzuren.

Een goede toepassing van deze extra behandelingsmogelijkheden via de voeding kunnen tot gevolg hebben dat de bloedsuikerspiegels veel stabieler worden, dat de behoefte aan insuline of bloedsuiker verlagende geneesmiddelen afneemt en dat de risico’s op latere nevenwerkingen afnemen.

Besluit U van ons gebruik te maken dan kunt ons telefonisch bereiken via op 30-2871492 of 0622786920