Biologisch eten


Biologisch eten:

In de Volkskrant van 31 maart 2014 verscheen een artikel over biologisch eten. Het is de tweede aflevering van een serie over de 10 Geboden van Goed Eten. Dit houdt in duurzaam, diervriendelijk, gezond en lekker eten. Biologisch eten betekent meestal ook minder pesticiden en kunstmest. Groenten die biologisch zijn, hebben de hoogste essentiële nutriënten dichtheid per calorie. Bij een ei is dit zeker voor Luteïne en Zeaxanthine ook zo.

Biologisch

Heerlijke biologische groenten

Het Volkskrant artikel gaat hierop in maar noemt bij kunstmest alleen de stikstof. Kunstmest bevat ook veel fosfor waardoor het voedsel sneller groeit. Het nadeel van deze stof is dat de gewassen minder essentieel nutriënten bevatten waaronder met name de mineralen. Hierdoor ontstaat een voeding met meer of een te veel aan fosfor en minder of te weinig mineralen zoals magnesium, zink, koper en mangaan. Kunstmest bevat meestal ook kalium. Bij de geschiedenis van biologisch noemt het Volkskrant artikel dat voor de Tweede wereldoorlog praktisch de hele voedselproductie biologisch was. Rudolf Steiner formuleerde reeds in 1924 de biologisch-dynamische landbouw waarbij men aan de grond teruggeeft aan voedingsstoffen wat men er afhaalt. Deze visie is uiteraard meer duurzamer. Volgens de rechten van de mens op een goede gezondheid is eigenlijk een meer wetenschappelijke benadering nodig: geef aan de grond (terug) wat nodig is om de mensen die de landbouw producten van deze grond gebruiken de best mogelijke gezondheid te geven. De niet biologische landbouw tracht primair winstmaximalisatie te realiseren. Dit zou echter gezondheid maximalisatie moeten zijn. Het is al meer dan 40 jaar bekend dat de eenzijdige bemesting methoden met kunstmest een verarming betekenen. In de jaren van 1970 waren de gegevens al duidelijk. Haalt men elk jaar oogsten binnen zonder alle mineralen aan te vullen dan verarmt de grond en nemen de essentiële mineralen in het voedsel af. De gevolgen zijn een lagere gezondheid en hogere risico’s op allerlei ziekten waaronder osteoporose oftewel een lagere sterkte van de botten.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Iedere persoon kan  zijn eigen situatie analyseren. Bij analyse van nutriënten zijn de mineralen het belangrijkste gevolgd door vitaminen, aminozuren en vetzuren.