Kanker nu de belangrijkste doodsoorzaak:


Maart 2014: Wereldwijd internationaal onderzoek van de IARC (Internationaal Agentschap voor Kanker onderzoek) onderdeel van de WHO en heeft recent aangetoond dat kanker nu de belangrijkste doodsoorzaak is en zal volgens een artikel in de NRC de komende 20 jaar met 70% stijgen. Hart en vaatziekten komt nu op de tweede plaats. Speciaal in aziatische landen is de toename hoger dan gemiddeld. Het aantal nieuwe gevallen van kanker in China is ernstig: China heeft  19% van de wereldbevolking maar heeft 36% van alle nieuwe gevallen met long kanker. Belangrijkste oorzaken roken en luchtvervuiling, gevolgd door vergrijzijng en verwestersing van eet- en drinkgewoontes. Bij Lever en darmkanker is het aantal nieuwe gevallen nog hoger: 51% voorspelt de WHO door meer vlees en alcohol consuptie. De kankerstraat in Changsha, de hoofdstad van de provincie Hunan is een typisch verschijnsel dat hierbij past volgens de NRC van 15 maart 2014

Kanker straat

Kanker straat Changshu

Volgens de WHO stijgt de frequentie ook in Nederland, met ongeveer 3% per jaar .

Kanker Preventie:

Preventie is de beste aanpak. Naast verstandige beweging en vermijden van overgewicht speelt de voeding een belangrijke rol. Meer groenten en vers fruit; minder alcohol, suiker, vet en geraffineerd voedsel.

Minstens even belangrijk zijn voldoende essentiële nutriënten. Tekorten hiervan verhogen het kankerrisico en verminderen het Immuun systeem. Het betreft onder andere Vitamine A, B6, B11(foliumzuur), B12, biotine, C, D, E, K en vitamine achtige substanties zoals CoQ10, Carotenoïden, Lycopeen en Bio flavonoïden. Verder de elementen zoals Magnesium, Koper, jodium, selenium, diverse aminozuren en essentiële vetzuren.

Vitamine D heeft een duidelijk beschermend  effect. De meeste vitamine D krijgen wij niet via het voedsel binnen, maar door productie in de huid via de zon. Kortdurend rond het midden van de dag is goed omdat de zon dan hoog boven de hemel staat. In Nederland heeft dit tijdens de wintermaanden weinig zin omdat de zon dan te laag staat. Te veel zon is ook niet goed,zeker de helft korter dan rood worden.

Gericht Laboratorium onderzoek voedingsstatus:

Aanvullende maatregelen zijn een onderzoek bij Health Diagnostics  als algemene preventie ook voor andere ziekten en om meer gezond te kunnen worden als dat mogelijk is. Meer gericht op kanker kan ook.